Heerlijckheijd Nispen logo ContourNispen is een plek om te onthaasten en tot rust te komen. Om het buitenleven te ervaren en nieuwe energie op te doen; een verhaal van turf, sporen in het landschap en een plek waar je een heerlijcke tijd zult beleven! Reden genoeg om even te proeven aan de gastvrijheid van de Heerlijckheijd Nispen. Na een van de fietstochten die door en langs Nispen komen kun je op de terrassen genieten van ons vernieuwde Kerkplein. Restaurant en cafés zijn op loop- en fietsafstand.

Vredeskapel | TurfTuin en Openluchttheater | Hertenkamp | Molen van Aerden | Heilige Maria Hemelvaart

Vredeskapel

Vredeskapel KLNet buiten de bebouwde kom staat een kapel opgedragen aan “Maria Koningin van de Vrede”. Na de oorlog opgericht en gebouwd en niet zonder reden. De kapel dient niet alleen als gebedshuis, maar ook als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de tweeëntwintig oorlogsslachtoffers uit de parochie Nispen. Met de opbrengst van de collecte die in oktober 1945 onder de burgers werd gehouden, kon een kapelletje worden gebouwd. Als bouwmaterialen werden veel restanten van door de oorlog beschadigde gebouwen uit Nispen, Roosendaal en Essen gebruikt. Bij de kapel vind je een luisterplek (nummer 153), onderdeel van een Europees netwerk dat ligt langs de route die de geallieerde strijdkrachten aflegden bij de bevrijding van West-Europa in 1944-1945. Door aan een wiel te draaien, kan je een tekst beluisteren over de bevrijding van Nispen. Deze tekst met als titel ´Verlangen naar vrede´ is samengesteld in samenwerking met de Nispense heemkundekring en ingesproken door professionele acteurs. De kapel is tijdens de zomermaanden dagelijks geopend, de luisterpaal heel het jaar.

TurfTuin en Openluchttheater

OLT KLOm de leefbaarheid in het dorp te versterken is in het hart van Nispen een levendige pleisterplaats in het toeristische netwerk  van de regio ontwikkeld. Bij de herinrichting van het Kerkplein is achter de kerk en Zaal Verhoeven en naast de basisschool de TurfTuin van Nispen gecreëerd.  De thematuin is een openbare belevingstuin, waarin de verbeelding van de turf centraal staat. De tuin is openbaar en beschikbaar om in de buitenlucht te recreëren of  je rustig terug te trekken. Onderdeel van de TurfTuin is een openluchttheater  naast de school, een ideale plek voor cultuur en educatie. Het is in 2015 door ruim tweehonderd vrijwilligers uit het dorp gebouwd heeft ongeveer honderdvijftig zitplaatsen. Het openluchttheater heeft een unieke 22 meter lange mozaïekbank aan de achterzijde (het grootste kunstwerk van Roosendaal). Het theater zal zoveel mogelijk worden gebruikt door basisschool De Linde en (cultuur)organisaties uit Nispen en het biedt ook een podium voor producties van buiten het dorp.  www.openluchttheater-nispen.nl

 

Hertenkamp

Hertenkamp KLOp de plaats waar vroeger het voetbalveld van de plaatselijke voetbalvereniging NSV lag, ligt midden in het dorp het Hertenkamp. Het Bewonersplatform Nispen heeft het in eigen beheer en dankzij de jaarlijkse bijdrage van donateurs kan het blijven bestaan. Het kamp wordt al jaren met liefde en toewijding door vrijwilligers onderhouden. Met een groot hart voor de dieren verzorgen zij dagelijks de dieren en verder voederen zij de herten, maken de hokken en het terrein schoon en voeren zij licht onderhoud van het terrein uit.  In het Hertenkamp worden gelukkig regelmatig jongen geboren. Dat is voor de bewoners in de nabijheid van het Hertenkamp en de andere bezoekers  een leuke belevenis en een reden te meer om eens wandeling te maken en naar de hertjes te kijken. Het parkje heeft samen met het Wielewaalbosje, de kinderspeelplaats en de bebouwing er omheen een centrale plaats in het dorp en het heeft bovendien een recreatieve en een educatieve functie voor jong en oud.

 

Molen van Aerden

Molen Aerden KLAan de Dorpsstraat staat het enige rijksmonument in het dorp, een korenmolen uit 1850. De molen heeft nooit een naam gehad, maar heet naar de familie die deze molen lang in eigendom had. Om minder afhankelijk te zijn van de wind werden machines geplaatst en later volgde aansluiting op het elektriciteitsnet. Toch werd ook op de wind gemalen: in 1936 plaatste men op de molen het zogenaamde Van Riet-systeem van zelfzwichting op beide roeden: de wieken van kantelbare kleppen passen hun stand automatisch aan de kracht van de wind aan. In 1975 kocht de gemeente Roosendaal de molen van Aerden om deze te laten restaureren. Veel aandacht werd besteed aan het bijzondere wieksysteem, dat ongeveer 25 jaar had stilgestaan. Door het onderhoudsgevoelige systeem is het belangrijk dat de molen regelmatig wordt gedraaid. Later is de molen tweemaal opnieuw gerestaureerd. Sinds 2013 wordt de molen weer met enig regelmaat in werking gesteld. De molen is op afspraak te bezoeken.

 

Heilige Maria Hemelvaart

OLV-Kerk Nispen KLDe kern van Nispen ligt op een hoog plateau aan de beek. De parochiekerk staat aan de rand van het dal. De parochie van Nispen dateert van 1157. Voorafgaand is waarschijnlijk rond het jaar 1000 de eerste Nispense Kerk of kapel gebouwd. Omstreeks 1427 zal er een nieuwe kerk gebouwd zijn, toegewijd aan de Heilige Maria Hemelvaart. Naast de huidige kerk zijn de funderingsresten van de kerk uit die tijd in beeld gebracht. Tijdens de 80-jarige oorlog gaat de kerk in vlammen op en wordt tussen 1613 en 1618 weer opgebouwd. Na enig rondzwerven in de tijd van de Hervorming krijgt Nispen in 1797 van de Hervormden de helft van de kerk terug en sinds 1828 heeft de Katholieke Kerk het gehele gebouw weer in beheer en kreeg Nispen priesters van het Bisdom. De huidige kerk dateert uit 1930. De oude toren uit de late 16e eeuw die behouden was, werd in 1944 door de Duitsers opgeblazen. De nieuwe toren dateert uit 1958.